Giouvetsi me kritharaki (orzo)
1.200 gram. nötkött, skuren i delar(skulderblad)
1 dl. oliv
0,5 dl. olivolja mer
1 liten lök helhet
3 vitlöksklyftor
1 morot
1 bit purjolök
1 dl. torrt vitt vin
1 kilo tomater, riven
1 tsk. socker
500 gram. "kritharaki" (orzo)
salt
nymalen peppar
riven "kefalotyri" ost
I en djup stekpanna, värm olivolja och brunt runt kött portioner, ca 8-10 min.
Lägg hela grönsaker, lök, morot, purjolök, vitlök och låt den smörjas.
Släck köttet med vin och tillsätt sockret.
Tillsätt krossade tomater och 1 liter vatten.
Täck och låt sjuda tills köttet är mört ca 1 timme. Mot slutet av tillagningen tillsätt salt och peppar.
I plasote kastrull, värme olivolja och tillsätt kritharaki(orzo), rör om väl att smörja. Den häll i bakplåt. På toppen sätta kokt köttet.
Ta grönsaker från såsen (om inte smälta) och häll maten med såsen.
Såsen ska täcka "kritharaki". Om det avdunstar under tillagningen, lägg varmvatten, 2 fingrar över "kritharaki".
Baka i förvärmd ugn vid 170 ° C tills den är klar (cirka 20 min).
Mot slutet av tillagningen, strö över "kefalotyri" ost och lämna i ugnen i 10 min.